Vanuit het NaarderNieuwsExtra dd 4 oktober 2021

Na lang aarzelen is het bestuur van de Stichting Burgerzin Naarden vorige week gestart met het voorbereiden van de kerstmarkt in de Grote Kerk in Naarden-Vesting. De gemeente GooiseMeren heeft namelijk – voorlopig – ‘groen licht’ gegeven.

“Volgens de huidige regels kunnen we starten met eenrichtingsverkeer in de kerk en het scannen van de corona QR-code”, vertelt Stefanie Korlaar, hoofdorganisator van het kerstmarktproject. “Als de regels versoepelen vervalt de controle, maar als de regels aangescherpt worden dan moeten we de kerstmarkt alsnog annuleren.”

Afspraken maken

Inmiddels heeft de organisatie de kraamhouders uit hun bestand aangeschreven. “En kunnen we definitieve afspraken maken met bijvoorbeeld de Beatrix Brassband uit Hilversum. Die traden in 2019 op in de kerk en voor alle partijen is dat zo goed bevallen dat dat voor herhaling vatbaar is.” Ook het Goois Vocaal Ensemble uit Naarden doet weer mee. Zij steken niet alleen de handen uit de mouwen door hand- en spandiensten te leveren, maar gaan hopelijk ook nog zingen.

Jarenlang organiseerde Stichting Burgerzin de kerstmarkt op het Ruijsdaelplein, voor de Utrechtse Poort. Korlaar vertelt dat de kerstmarkt daar de laatste jaren flink verpest werd door het slechte weer. “Verregend of verwaaid. Het was zelfs zo dat kraamhouders niet meer wilden komen. Dat is ook de reden dat we in 2019 zijn uitgeweken naar de Grote Kerk.” Voor die kerstmarkt sloegen Stichting Burgerzin Naarden en Stichting Grote Kerk Naarden de handen ineen. Samen zorgden zij voor een geweldige kerstambiance in en rond de kerk. Zeker voor herhaling vatbaar. En dat zou in 2020 natuurlijk ook georganiseerd zijn, ware het niet dat de coronapandemie roet in het eten gooide.

Maar die perikelen laten we nu grotendeels achter ons en daarom wordt de organisatie voor de kerstmarkt weer opgestart. Op zaterdag 11 december van 12.00 tot 20.00 uur bruist de Grote Kerk. Alleen speelt Stichting Burgerzin Naarden dit keer de ‘wedstrijd’ solo. Stichting Grote Kerk Naarden heeft zich als mede-organisator teruggetrokken. Jammer, vindt Korlaar, maar: “De editie van 2019 heeft de Grote Kerk ook heel veel aan mankracht gekost en dat past nu niet in hun financiële plaatje. De stichting verhuurt de kerk nu aan ons en wij – de Burgerzin-vrijwilligers – organiseren het evenement. Met een Excel-schema in haar hand zal Korlaar tegen die tijd de kraamhouders naar hun plek dirigeren. “Middels tijdsloten melden zich telkens – zowel bij de toren als de Marktstraat – twee partijen die dan hun spullen naar binnen kunnen brengen. Hetzelfde gebeurt zaterdagavond bij het afbreken.”

Sjeu en reuring’

Zowel moeite voor acht uur kerstvertier? “Als het een dag langer zou duren, krijg je ook een ander soort kraamhouders en staan hun producten een nacht lang onbeheerd in de kerk. Daarnaast doen wij dit op vrijwillige basis; we moeten ook voldoende mensen hebben.” Wat kunnen de mensen verwachten? “Het wordt vooral kerstgerelateerd en we gaan ervoor zorgen dat mensen niet hun oude rommel bij ons gaan verkopen. Buiten hopen we weer een levende stal te hebben. Hiervoor stelt boer Pronk altijd de dieren beschikbaar. De horeca is ook buiten opgesteld. Mensen kunnen voor of na hun bezoek lekker wat eten en drinken. Dat geeft ‘sjeu en reuring’ rond de kerk.”

De toegang tot de kerstmarkt bedraagt 1 euro. Mensen die een kraam willen reserveren kunnen mailen naar kerst@stichtingburgerzin.nl 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.