Vanuit het NaarderNieuwsExtra dd 22 oktober 2021

Vanuit het NaarderNieuwsExtra….

De coronamaatregelen zorgen nog altijd voor beperkingen, maar de organisatoren van de Sinterklaasintochten in Muiden, Muiderberg, Naarden en Bussum kijken vooral met een positieve blik naar wat wél mogelijk is. Al vergt dat net als vorig jaar veel creativiteit en aanpassingsvermogen.

Bij Stichting Muiderbergse Feesten is twee dagen geleden de knoop doorgehakt. Zij hebben van gemeente Gooise Meren groen licht gekregen voor een doorstroomevenement op de Brink zaterdag 20 november begin van de middag, als vervanging van de reguliere intocht. “De Sint komt aangereden op zijn paard naar de Brink”, vertelt Nathalie Wegman. “We zeggen niet waar vandaan hij vertrekt, want we mogen hem niet opwachten of met een stoet lopen. Ook mogen we geen band, want dan zou je een ophoping van mensen kunnen krijgen en dat mag niet. Wel doen we een muziekauto waar de Sint op zijn paard en de pieten achter lopen. In de muziektent op de Brink doen we net als elk jaar een rij aan de ene kant, langs de Sint en dan aan de andere kant er weer af. Kinderen kunnen een handje geven, een kort praatje maken en weer door.”

Buitensluiten

De Muiderbergse stichting is enorm opgelucht dat dit plan akkoord heeft gekregen. “We zijn ontzettend blij”, vertelt Nathalie. “De afgelopen weken hebben we ons hoofd gebroken over hoe we dit gaan doen. We moeten iets doen, maar het is onmogelijk om de Sint kan zoals normaal binnen te laten komen. Uiteindelijk hebben we heel fijn contact gehad met de gemeente en met elkaar gezocht naar een oplossing; kijken naar welke mogelijkheden wel kunnen in plaats van wat niet kan. Dit plan is daar uitgekomen.” Kinderen en hun ouders hoeven geen QR-code te laten zien. Sinterklaas en zijn pieten wel, omdat zij continu met kinderen in aanraking komen. Omdat het een doorstroomevenement is worden er geen drankjes of iets lekkers verkocht.

‘Sint moet voor iedereen zijn’

Een andere optie die op tafel lag was een ontmoeting met de Sint in De Rijver, maar van dat plan stapte Stichting Muiderbergse Feesten al snel af. Nathalie: “Dat zou een afgesloten ruimte zijn en moet je Testen voor Toegang. Daar hebben wij niet de middelen voor, het is gedoe en sommige menen voelen zich ook buitengesloten. Wij vinden dat Sint voor iedereen moet zijn.”

Sintserie terug

Afgelopen jaar zette de Muiderbergse stichting het dorp ook nog op stelten met hun eigen meerdelige Sinterklaasserie als alternatief voor de intocht. Ondanks dat ze nu wel een ontmoeting met de Sint hebben, blijft een tweede editie van de Sintserie op de planning en organiseren ze dit jaar allebei. “We hebben heel veel zin om weer een Sintserie met elkaar te maken. Dat was vorig jaar zo gezellig. We hebben afgelopen dinsdag een locatiebezoek gehad voor de opnames en volgende week ga ik met Jimmy Fock (regie-assistent/editor) en Michiel Stroink (scenarioschrijver) bespreken wat de verhaallijn wordt en hoe we het gaan aanpakken.” De opnames staan 14 november op de planning. Het is de bedoeling dat er één aflevering vooraf aan de alternatieve intocht wordt uitgezonden en er nog één of twee afleveringen komen tot aan 5 december. Mogelijk wordt er net als vorig jaar weer een kleurwedstrijd aan verbonden.

Glazen bol

Het Comité Openbare Feesten (COF) Muiden heeft een coronaproof concept op tafel liggen waarbij Sinterklaas en zijn pieten in de Kazerne hun onderkomen vinden. Kinderen en hun ouders kunnen een kaartje boeken om één uur op bezoek te komen bij Sinterklaas; vergelijkbaar met vorig jaar, alleen mogen de kinderen nu langer binnen blijven. Het COF hanteert wel Testen voor Toegang, wanneer dit op zondag 14 november – de beoogde dag waarop Sinterklaas aankomt – nog steeds de eis is. Over hoe het programma er verder uitziet houdt het comité nog een slag om de arm wegens de oplopende besmettingscijfers van het coronavirus.

‘We zouden in theorie heel snel kunnen schakelen’

Een ander scenario dat op tafel ligt is een intocht met de boot in de buitenlucht, wanneer de coronaregels worden versoepeld en dit mogelijk blijkt te zijn. Maar Boogaard acht de kans daarop niet heel groot. “Daar hoef ik geen glazen bol voor te hebben, want het gaat waarschijnlijk niet gebeuren. Of de overheid moet 1 november zeggen: ‘We gooien alles los en je mag een intocht houden’. Dan doen we het wel. We hebben een vergunning voor vijf jaar, dus stel dat dit gebeurt zouden we in theorie heel snel kunnen schakelen.” Wel geeft een dergelijke intocht in Muiden waarschijnlijk een extra uitdaging wat betreft de capaciteit van de vestingstad wanneer veel bezoekers op de enige intocht in de wijde omgeving afkomen. “Dan staan ze straks met z’n allen in Muiden”, lacht Boogaard.

Niet in de steek

Stichting Sinterklaasintocht Bussum had ambitieuze plannen voor de intocht dit jaar, maar heeft deze alweer afgezwakt. “Zoals het er nu voor staat zouden we in het dorp overal op QR-codes moeten controleren en dat wordt een heilloze missie. Een gebied afsluiten is haast ondoenlijk. De coronasituatie staat niet toe dat we een groot feest op het Marktplein organiseren. Wij hadden bedacht om een rondrit met de Sint te doen waarbij op verschillende plaatsen in het dorp gelegenheid zou zijn om een handje te geven. Dat stuitte op veel organisatorische problemen en gaan we niet doen.”

‘Het gaat zeker niet ongemerkt voorbij’

Twee weken geleden staken de organisatoren de koppen bij elkaar en is de knoop doorgehakt om geen intocht of rondrit te doen, maar wel een andere verrassing voor de kinderen te organiseren. “Sinterklaas laat de kinderen niet in de steek. Het gaat zeker niet ongemerkt voorbij.” De precieze invulling en wanneer Sinterklaas en zijn pieten verschijnen blijft nog even een verrassing.

Aan de slag

Stichting Burgerzin heeft besloten ook de avondintocht in Naarden af te blazen, omdat het simpelweg niet mag met de huidige coronaregels. Wel liggen er meerdere opties op tafel om toch de Sint welkom te heten in Nederland. “We zijn aan het nadenken over iets anders”, vertelt Don Willeman cryptisch. “Dat moet op korte termijn besloten worden en we moeten samen met de werkgroep in beslag en een knoop doorhakken. Dat gaan we binnenkort doen en daarna moeten we keihard aan de slag om toch wat aardigs voor de kinderen te maken. We willen in ieder geval iets voor de scholen doen.” Het hangt volgens Willeman nog even af of de scholen daar zelf open voor staan.

‘We willen in ieder geval iets voor de scholen doen’

De persconferentie van 1 november is zeker van belang voor de beslissing die de werkgroep van Stichting Burgerzin zal nemen. Ze zien het als een meetmoment, maar verwachten er eigenlijk niet veel van. “De huidige maatregelen worden zeker niet losgelaten, zo veel is wel zeker. Het aantal besmettingen loopt alleen maar op en wordt niet minder. Ik hoop van harte van niet, maar misschien leggen ze nog meer maatregelen op. Het is eigenlijk gewoon afwachten.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.