Vanuit het NaarderNieuwsExtra dd 6 oktober 2021

‘Met huidige regelgeving kan het niet’

Sinterklaasintochten volgens burgemeester nog steeds onzeker.

foto: Bob Awick

‘Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint…’, maar of dat dit jaar weer een groot feest wordt zoals voor de coronacrisis valt nog te bezien. Met de huidige regelgeving rondom het coronavirus is er een hoop wél weer mogelijk, maar de Sinterklaasintochten staan nog op losse schroeven.

Ondanks dat er weer hier en daar evenementen worden georganiseerd en er ook voorlopig toestemming is voor bijvoorbeeld de Kerstmarkt in de Grote Kerk Naarden, blijven er voor sommige evenementen beperkingen. Zo kon de KinderFair op de Brink in Muiderberg geen doorgang vinden. “Het punt is dat we denken dat als het buiten is dan alles weer kan, zoals op de terrassen waar je niet op QR-codes hoeft te controleren”, stelt burgemeester Han ter Heegde in een gesprek met Gooi TV. “Maar dat is dus niet zo. Als het om grote groepen buiten gaat die dicht op elkaar staan, dan heb je ook weer die QR-codes nodig. Dus dat betekent dat niet alle evenementen buiten door kunnen gaan op dit moment.”

Sneu

Door de geldende corona-maatregelen was de KinderFair op de Brink in Muiderberg geen optie. Stichting Muiderbergse Feesten heeft naar aanleiding van die teleurstelling een hard hoofd in de organisatie van een gezellige Sinterklaasintocht dit jaar. Een gevoel dat meerdere Sinterklaascomités schijnen te delen.

“‘Mooier kunnen we het niet maken”

Burgemeester Ter Heegde erkent dat er nog geen uitsluitsel is over de Sinterklaasintochten dit jaar. “Het is nog steeds onzeker. Op basis van de huidige regelgeving kan het nog niet. Het zijn te veel mensen op elkaar wanneer er geen QR-codes verplicht zijn. Of je moet ze gaan controleren, maar als je allerlei aanvoerroutes krijgt vanuit stegen en dergelijke is dat niet te doen. Dat is heel sneu, want iedereen is er weer aan toe. Maar mooier kunnen we het niet maken.”

Kortdag

Omdat de Sint bij de meeste plaatsen in het weekend van 14 november voet aan wal zal zetten, is het voor de Sinterklaascomités tijd om knopen door te hakken en mogelijk voor een alternatieve intocht te kiezen zoals vorig jaar. Echter, het zou nog kunnen dat er begin november nieuwe versoepelingen in het coronabeleid worden aangekondigd. Zo is het coronatoegangsbewijs (QR-code) op dit moment tot 1 november van kracht. Een besluit van verlenging of juist het beëindigen van deze maatregel wordt rond die datum genomen. “Misschien dat het daarna wel kan, maar dan is de vraag in hoeverre mensen voor de Sinterklaasintochten nog iets kunnen organiseren op korte termijn”, aldus Ter Heegde.

Over de mogelijkheden met de huidige coronaregels is er op dit moment goed overleg tussen de organisaties en gemeente Gooise Meren. Burgemeester Ter Heegde geeft aan dat ze waar mogelijk initiatieven te faciliteren, maar ook hier – net als bij de QR-check in de horeca – vastzitten aan de landelijke regelgeving. Met welke plannen de Sinterklaascomités op dit moment bezig zijn is nog niet bekend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.